Veelgestelde Vragen

“Wat is het verschil tussen het Huis van Aandacht en het Stiltehuis?”

Beide weekenden vinden plaats in een sfeer van stilte en kennen een dagstructuur van een ochtend- en een avondstilte en drie gezamenlijke stille maaltijden.

Het Huis van Aandacht heeft een programma met aandachtsoefeningen en momenten van uitwisseling waarin we kijken naar de opgedane ervaringen. De aandachtsoefeningen doen we zowel in een groep als individueel. Het zijn handreikingen die kunnen helpen aandachtig aanwezig te zijn: een stiltewandeling, een meditatieve oefening in de natuur, het lopen van een labyrint, lichaamsoefeningen en een visualisatie. Verder is er in het Huis van Aandacht elke dag open (stille) tijd die individueel in te vullen is.

Een stilteweekend bestaat volledig uit individueel in te vullen stille tijd binnen de genoemde dagstructuur. Daarnaast is de deelname aan een groepsgesprek en een stiltewandeling optioneel.

 

“Ik val buiten de leeftijdsgroep van 18 tot en met 35 jaar. Mag ik toch komen?”

Nee, helaas. De fraters Maristen, de grondleggers van Leerhuis Westerhelling, zetten zich al hun hele traditie in voor de vorming van jonge mensen. Vandaar dat er ook bij het Huis van Aandacht leeftijdsgrenzen worden gehanteerd. Daarnaast merken we dat mensen in deze leeftijdsgroep vaak met dezelfde (levens-)vragen bezig zijn. Omdat er ook momenten van mondelinge uitwisseling zijn, zien wij het als een meerwaarde als mensen aansluiting vinden bij elkaar.

Daarbij vinden we het belangrijk een plek te creëren die speciaal voor jongeren is. Voor zover wij weten is die er namelijk niet in deze vorm. Dit kan de drempel verlagen en voor herkenning zorgen bij jonge mensen.

Wel is er voor 35+ers vier keer per jaar de mogelijkheid om mee te doen aan een stilteweekend, van donderdagavond tot zondagmiddag. Ook kun je je aanmelden voor een individueel verblijf.

 

“Ik kan maar één van de twee weekenden, kan ik mij toch aanmelden?”

Dit is helaas niet mogelijk.

 

“Ik ben vegetarier, is dat een probleem?”

In het Huis van Aandacht wordt vegetarisch gekookt, dus dat is geen enkel probleem.

 

“Ik heb een voedselallergie, is het mogelijk daar rekening mee te houden?”

We kunnen in beperkte mate rekening houden met speciale diëten. Neem contact met ons op om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.