Waarom aandachtig leven
We leven in een wereld die prestatiegericht is. Veel mensen lijden onder de druk om te slagen of de angst om te falen. Dit kan op ieder levensgebied spelen: in werk, vrije tijd, sociaal, in de liefde. Zelfs meditatiebeoefening kan verworden tot een prestatie. In de aandachtsoefeningen die we doen ligt de nadruk niet op het resultaat, maar op de ervaring. De oefeningen zijn gericht op stilstaan, ontvankelijkheid, opmerkzaamheid en overgave. En op contact maken met jezelf, je lichaam, je eten, anderen, je omgeving, de natuur. Zo kun je je bewust worden van wat aandachtig leven voor jou betekent. En je kunt iets proeven van wat het betekent aandachtig aanwezig te zijn.
Door de dagelijkse dingen met aandacht te doen, sta je meer in contact met jezelf en met wat je aan het doen bent. Dat kan je helpen uit de maalstroom van je gedachten te komen. Het maakt dat je meer kan genieten van alledaagse bezigheden en dat je beter je grenzen aanvoelt.
Wanneer je leeft met aandacht merk je op wat er in en om je leeft zonder er aan voorbij te gaan. Je wordt je bewust van jezelf en van het feit dat je een keuze hebt: je hoeft niet te vervallen in automatisch gedrag, maar je kunt kiezen voor wat werkelijk bij je past. Zo kan een aandachtige levenshouding helpen je leven richting te geven.
Leven met aandacht betekent leven in verbondenheid. Je maakt verbinding met jezelf en met wat jij belangrijk vindt in je leven. Je verbindt je met wat je doet en met de mensen om je heen. Een open, ontvankelijke houding helpt je bewust te blijven van wat jouw leven zinvol maakt.